Kirobo Mini: de Toyota robot van je dromen

toyota-kirobo-mini-verhaal-foto-2

Ken je Kirobo nog? De Toyota robot haalde het wereldnieuws door 18 maanden in de ruimte te verblijven. Goed voor een wereldrecord! Kirobo heeft er nu een broertje bij: de Kirobo Mini. Die is leuk, lief, schattig én superslim. 

Kirobo Mini is een aandoenlijk robotje van slechts 10 centimeter hoog dat zelfstandig praat en beweegt. Toyota heeft hem ontwikkeld om met mensen te communiceren. De Kirobo Mini is bedacht door het Toyota Heart Project dat een menselijke relatie tussen robots en mensen hoopt te realiseren. In het kleine vertederende mannetje schuilt heel veel denkkracht. Dat moet ook, want Kirobo moet kunnen reageren op verschillende prikkels van mensen. Check de onderstaande video maar:

Wat kan Kirobo Mini allemaal?

Toyota heeft voor Kirobo Mini een speciale app ontwikkeld. Nadat je het mannetje via Bluetooth hebt gekoppeld aan een smartphone met deze app, is het robotje klaar voor actie. Goed, maar wat kan Kirobo Mini dan allemaal?

1: Kirobo Mini kan zich mengen in normale gesprekken met mensen en ondersteunt zijn uitspraken met gebaren. Verder kan het ventje reageren op emoties van de gebruiker omdat het robotje gezichtsuitdrukkingen kan herkennen. Tijdens het gesprek houdt Kirobo continu oogcontact met behulp van een ingebouwde camera. Zo heb je als gebruiker het gevoel dat Kirobo Mini echt met je praat.

2: Kirobo Mini leert de gebruiker kennen door voorkeuren van vorige gesprekken te onthouden. Zo wordt het een echte vriend.

3: Je neemt Kirobo Mini overal mee naartoe, want dankzij zijn compacte afmetingen en lage gewicht past hij perfect in je handpalm of in je handtas. Het ventje kan ook onderweg als gezelschap dienen en reageren op de auto. Bijvoorbeeld na een hevige remactie 😉

4: Kirobo Mini kan ook informatie van de auto en thuis verwerken. Hij kan bijvoorbeeld zeggen: “Zo, dat was een lange rit. Goed gedaan.” Of: “Welkom thuis! Een warm bad wacht op je.” Wel in het Japans, want Kirobo Mini is vooralsnog alleen in Japan te koop. Kirobo Mini kan ook diverse vragen beantwoorden.

Pienter ventje

Kortom: Kirobo Mini is een bijzonder pienter ventje. Na intensief gebruik (2,5 uur) moet Kirobo ongeveer 3 uur uitrusten en opgeladen worden. Maar daarna is hij weer klaar voor actie.

toyota-kirobo-mini-verhaal-foto-1

Alleen nog in Japan

Kirobo Mini is vanaf 2017 vooralsnog alleen bij Japanse Toyota dealers verkrijgbaar voor een prijs van omgerekend 350 euro. En dat is best jammer. Want eigenlijk kan iedereen wel zo’n schattig en aandoenlijk ogend mannetje in huis gebruiken voor de momenten wanneer je wat gezelschap wenst. Het slaapzakje met veiligheidsvestje krijg je er overigens bij; hiermee kun je Kirobo veilig in de bekerhouder van je Toyota plaatsen.

toyota_robot_kirobo

 

Kirobo, de start van heel wat moois

Toyota is gestart met de ontwikkeling van Kirobo vanuit één simpele vraag: hoe kunnen mensen en robots in de toekomst samenwerken? Het begon in 2013 met een Kirobo van nog geen kilo zwaar en 34 centimeter hoog die vooral kon dansen, lopen en praten. Kirobo is wat ze noemen een ‘humanoïde robot’. Hij is ontwikkeld samen met het Research Center for Advanced Science and Technology van de universiteit van Tokyo (RCAST) en Robo Garage.

VIDEO: Kirobo Project

Astronaut

De eerste Kirobo verbleef anderhalf jaar als passagier van de SpaceX’s CRS-5 Dragon, een vrachtschip dat pendelt tussen het International Space Station en de aarde. In de ruimte hield Kirobo de Japanse astronaut Koichi Wakata gezelschap door gesprekken te voeren om zo eenzaamheid tegen te gaan. Verder gaf Kirobo ook boodschappen vanaf de aarde door aan Wakata.

toyota-kirobo-astronaut

Kiboro: de eerste humanoïde robot in de ruimte.

Marktlancering

In de tussentijd zat Toyota niet stil met het uitbreiden van de Kirobo-familie. Tijdens de Tokyo Motor Show van 2015 kondigde Toyota de Kirobo Mini aan: het kleinere broertje van Kirobo ‘senior’ met de bedoeling deze ook op de markt te brengen. Dat moment is nu dus aangebroken.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.