6 Toyota’s uit een rijk rally verleden

6 historische Toyota rally auto's

Toyota kondigde onlangs aan dat het weer gaat rally rijden. Wéér? Ja, weer. We waren in het verleden zelfs een behoorlijk geduchte tegenstander. Kijk maar eens naar de volgende 6 historische rally auto’s van Toyota! Stofhappen op zijn best!

6 historische Toyota rally auto's

1: Toyota deed al in 1957 (!) aan rally rijden. De hierboven afgebeelde Toyota Crown – feitelijk de Toyopet Crown Delux – werd in dat jaar derde in de 19 dagen durende ‘Round Australia Rally’. Zónder technische mankementen! De auto was onder handen genomen door een Toyota divisie die later zou uitgroeien tot Toyota Racing Development (TRD).

6 historische Toyota rally auto's

2: De Celica Twin-Cam Turbo. Rally liefhebbers die deze naam horen, weten genoeg; deze Celica is een icoon in de wereld van rally. De tweeliter turbomotor leverde 370 pk. Die werden stuk voor stuk naar de achterwielen geleid. Dit in tegenstelling tot de concurrentie die vaak over 4×4 beschikte. Desondanks overheerste de Celica in menig Afrikaanse rally. Hij werd dan ook wel de ‘King of Africa’ genoemd.

6 historische rally auto's

3: Ook een rally legende: de vierwielaangedreven Toyota Celica GT-Four. De auto deed mee aan het wereldkampioenschap en schreef in de jaren 90 van de vorige eeuw maar liefst 16 races op zijn naam! Bovendien zorgde hij ervoor dat Toyota in dezelfde periode twee keer wereldkampioen rally werd. Diep respect dus voor deze Celica GT-Four.

6 historische Toyota rally auto's

4: Kijk hem springen! Wie heeft het nou nog over een stoffig imago van de Toyota Corolla? De hier afgebeelde Corolla WRC is allesbehalve saai. Het was in 1997, 1998 en 1999 Toyota’s ultieme rallywapen. Kleiner en lichter dan de Celica die hij opvolgde en dus nóg rapper. Toyota won er in 1999 het wereldkampioenschap mee.

6 historische Toyota rally auto's

5: Zelfs de Toyota Prius is niet vies van een beetje stofhappen. De eerste generatie Prius die je hierboven ziet, is de eerste hybride rally auto die finishte in een officiële FIA rally. Oké, hij werd niet eerste en het was ook niet de sterkste deelnemer, maar deze taaie Prius wist in 2002 wel mooi de ruim 8.000 kilometer en 3 weken durende ‘Midnight Sun to Red Sea Rally’ (van Noorwegen naar Jordanië) zonder noemenswaardige problemen af te leggen!

6 historische Toyota rally auto's
6: De laatste in het rijtje beroemde Toyota rally auto’s (maar beslist niet de minste), is de Toyota Hilux. In 2012 deed de stoere pick-up voor de eerste keer mee aan de loodzware Dakar rally en werd hij derde overall! Hij realiseerde bovendien de beste tijd voor een benzineauto in drie jaar. Over een verpletterend debuut gesproken. (Ook dit jaar domineerde Toyota de Dakar rally!)

Toyota keert in 2017 terug in het wereldkampioenschap rally (WRC). Mét een speciale rallyversie van de Toyota Yaris. Grote kans dat de Yaris WRC jaren later ook in het illustere rijtje van beroemde Toyota rally auto’s terug te vinden is.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.