75 jaar Toyota historie: Toyota AA

Toyota AA - Toyotablog.nl

Toyota bestaat sinds 3 november 75 jaar. En daarom zetten we de komende tijd op ons blog een aantal historische Toyota modellen in het zonnetje. We trappen af met de Toyota AA. Niet de bekendste, maar wellicht wél de belangrijkste.

Als er één Toyota het verdient om op de voorgrond te treden, is het de Toyota AA . Met dit model begon het in 1936 namelijk allemaal. De rekenaars die 75 jaar bij optellen komen (inderdaad) uit op 2011. Toch zijn we precies op tijd met ons feestje. Het duurde namelijk nog een jaar voordat de AA productieklaar was en Kiichiro Toyoda de Toyota Motor Company liet registreren. En inmiddels zijn we ruim 200 miljoen voertuigen verder!

Interieur Toyota AA - Toyotablog.nl

Inspiratie in Amerika
De Toyota AA was  een vierdeurs sedan voorzien van achterwielaandrijving. Toyoda wilde een concurrent bouwen voor de Fords en de producten van GM. Maar dan beter. Onder de motorkap kwam  een 3,3-liter zescilinder benzinemotor die Toyoda zelf in een afgeschermde hoek van zijn vaders weefmachinefabriek had ontwikkeld. Het vermogen van deze V6 bedroeg een toen knappe 62 pk. Bij de ontwikkeling van het koetswerk lieten de designers zich overduidelijk inspireren door de populaire Chrysler Airflow. Logisch dus dat, net als bij deze Amerikaan, de achterste deuren van de AA naar achteren openen.

Replica Toyota AA - Toyotablog.nl

Replica
Toyota produceerde in zes jaar tijd 1.404 exemplaren van de AA – en nog een paar honderd van afgeleide modellen als de AE pheaton; een goedkopere uitvoering, zonder ‘duur dak’. Lange tijd werd  aangenomen dat er geen exemplaar meer van de AA over was gebleven. Toyota was hiervan zo overtuigd dat het zelfs een replica liet maken om haar  50-jarig bestaan in 1987 op te luisteren.

Erbarmelijke staat
Maar rond 2008 vangt het Louwman Museum in Den Haag verhalen op over een AA die nog diep in Rusland zou rondrijden. De museumdirecteur stapt in het vliegtuig en vindt op het platteland buiten Vladivostok inderdaad een originele Toyota AA.

De staat waarin de auto verkeert, is erbarmelijk. Maar de  eigenaar – een Siberische boer – gebruikt de auto nog steeds om over zijn land te rijden. Het lukt na jaren van onderhandelen met de Russische overheid én de boer om de AA een nieuw thuis te geven: het pronkt tegenwoordig in het Louwman Museum.

Toyota AA - Toyota-blog.nl

Extra bijzonder
De Toyota AA die in Den Haag staat is nog precies zo als toen hij in Rusland werd gevonden. Behalve de oudste, is dit ook de enige nog bestaande vooroorlogse Toyota ter wereld. Extra bijzonder dus. En dus leek het ons volkomen terecht om met deze auto onze terugblik op 75 jaar Toyota historie te beginnen.

Een reactie over “75 jaar Toyota historie: Toyota AA”

  1. Ron schreef:

    Wel leuk dat Toyota 75 jaar bestaat, maar onze huisdealer wordt hofleverancier, die bestaat al 100 jaar !!!

    Van Ekris Maarssen/Mijdrecht (Harry/Gert), ook via deze weg gefeliciteerd !!!


Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.