Hyperefficiënte racer: de nieuwe Toyota TS050 HYBRID

toyota-ts050-blog-officieel-02

Het moment waar je als autosportliefhebber naar uitkijkt is eindelijk hier. Toyota Gazoo Racing heeft op het Franse circuit van Paul Ricard de nieuwe TS050 HYBRID voorgesteld voor het nieuwe World Endurance Championship (WEC) seizoen. De volbloed racer heeft maar één favoriete kleur: goud.

Recept stevig gewijzigd

Toyota heeft een rijk raceverleden. Al sinds 1983 doet Toyota (soms met een eigen racer, soms als motorleverancier, soms even helemaal niet) mee aan de FIA World Endurance Championship (WEC). Sinds 2012 is Toyota een trouwe deelnemer in de hybride LMP1-klasse (Le Mans Prototype). Allereerst verscheen de TS030 HYBRID gevolgd door de TS040 HYBRID. De TS050 is wat techniek betreft weer een flinke stap voorwaarts. Het recept is stevig gewijzigd, waardoor vrijwel ieder chassisonderdeel opnieuw naar de tekentafel moest.

toyota-ts050-blog-officieel-03

Indrukwekkende power

En dan de hybride aandrijflijn: very impressive. Deze bestaat uit twee elektromotoren, samen goed voor 368 kW (500 pk). Tel daar het vermogen van de nieuwe direct ingespoten 2,4-liter twinturbo V6-benzinemotor met 368 kW (500 pk) bij op en je krijgt een systeemvermogen van – schrik niet – 736 kW (1000 pk). Omdat een turbomotor aanzienlijk meer koppel heeft, onderging de transmissie een flinke update. Nieuwe regel dit jaar is dat het brandstofverbruik van de motor 7,5 procent lager moet zijn dan vorig seizoen. Dat is dan ook de reden waarom Toyota Gazoo Racing voor een zuinigere turbomotor heeft gekozen.

toyota-ts050-blog-officieel-06

Slim gebruik van remenergie

De TS050 HYBRID vormt de meest technologisch geavanceerde Toyota ooit. Net als bij de TS040 installeert Toyota op zowel de voor- als de achteras een elektromotor. Tijdens remmen en loslaten van het gaspedaal dienen deze elektromotoren als generatoren. Een supercondensator wint deze energie zo snel mogelijk terug en gebruikt deze tijdens accelereren zodat een flinke boost ontstaat.

toyota-ts050-blog-officieel-07

Twee sterke teams

Toyota Gazoo Racing schrijft twee equipes in voor het WEC. De line-up van de TS050 HYBRID #5 bestaat uit coureurs Anthony Davidson en Sébastien Buemi, de wereldkampioenen van 2014. Beide heren worden vergezeld door de ervaren rijder Kazuki Nakajima. In de racer met nummer #6 rijden Toyota’s Formule 1-coureur Kamui Kobayashi (vervangt de gepensioneerde Alex Wurz), Stéphane Sarrazin en Mike Conway. Op de twee auto’s siert een nieuw logo en een spectaculair ogende kleurenthema waarbij zwart, wit en rood de hoofdkleuren vormen. Dit kleurenthema is sinds mei 2015 het gezicht van alle auto’s van Toyota Gazoo Racing.

Weten wanneer de WEC-races plaatsvinden? Bekijk dan onderstaande kalender.

Kalender World Endurance Championship (WEC) 2016

17 april  – 6 Uren van Silverstone (Gbr)

7 mei – 6 Uren van Spa-Francorchamps (Bel)

18 juni – 24 Uren van Le Mans (Fra)

24 juli – 6 Uren van Nürburgring (Dui)

3 september – 6 Uren van Mexico (Mex)

17 september – 6 Uren van Circuit of the Americas (USA)

16 oktober – 6 Uren van Fuji (Jpn)

6 november – 6 Uren van Shanghai (Chn)

19 november – 6 Uren van Bahrain (Bhr)

toyota-ts050-blog-officieel-05

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.