Waterstofauto Toyota Mirai en marathonloper doen elkaar na

waterstofauto-mirai

Tijd voor een kleine quiz. Wat is de overeenkomst tussen de waterstofauto Toyota Mirai en een marathonloper? De klok tikt …

Mirai is uniek

We vertellen je eerst iets meer over onze innovatie waterstofauto om je een beetje op weg te helpen. De Toyota Mirai is ’s werelds eerste productieauto die op waterstof rijdt en als zodanig is ontworpen. De Mirai is uniek. Geen benzine- of dieselmotor. Brandstofcellen zetten het getankte waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Een elektromotor drijft vervolgens de wielen aan.

Op Toyota.nl leggen we in enkele duidelijke stappen uit hoe de Mirai werkt

Waterdamp

Omdat de Mirai geen verbrandingsmotor heeft, stoot-ie geen CO2 uit. Niks. En ook geen schadelijke emissies zoals roetdeeltjes en stikstofoxiden (NOx) zoals diesels vooral doen. Die zijn schadelijk voor het milieu. Een rijdende waterstofauto Mirai is dat niet. Het enige wat uit de uitlaat komt, is waterdamp. Mooi toch?

waterstofauto-mirai

Overeenkomst

Terug naar de quiz. Nu je weet dat de Mirai alleen water produceert, kun je het antwoord wellicht raden. Niet? Oké, hier komt-ie (tromgeroffel): de overeenkomst tussen onze waterstofauto en een marathonloper is dat alle twee over een afstand van 42,195 kilometer (de afstand van een marathon) hetzelfde produceren, namelijk 3 tot 4 liter water. Voor de marathonloper is dat lichaamszweet*. Voor de Mirai is het waterdamp. Hoe cool is dat!

waterstofauto-mirai

Mirai als ‘klokauto’

Het bewijs van de overeenkomst tussen de Mirai en een marathonloper is onlangs in Londen geleverd. Op zondag 6 augustus 2017 liepen hier topatleten de marathon uit het IAAF World Championships. De officiële ‘klokauto’ tijdens deze marathon was de Mirai.

waterstofauto-mirai

Nieuwe energie

Er is trouwens nóg een overeenkomst. Na een marathon drinkt een atleet water om weer energie te krijgen. De Mirai doet feitelijk hetzelfde. Het water dat uit de uitlaat komt, kan middels elektrolyse omgezet worden in waterstof en zuurstof. Wanneer de brandstofcel van de Mirai deze stoffen vervolgens omzet in elektriciteit, heeft-ie weer nieuwe energie om te rijden! Net als de marathonloper dus.

*  Een studie van het Journal of the International Society of Sports Nutrition wijst uit dat een marathonloper 3 tot 4 kilogram gewicht aan voornamelijk lichaamszweet verliest. Over de afstand van een marathon ‘verliest’ de Mirai meer dan 3 kilogram aan water.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.