Toyota robot helpt ouderen een handje

De Human Support Robot (HSR) van Toyota

De wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat in 2050 maar liefst 22 procent van de wereldbevolking ouder is dan 60 jaar. De vergrijzing heeft Toyota aan het denken gezet. Het resultaat? Een robot die het leven van ouderen een stuk aangenamer en makkelijker maakt!

Roepnaam HSR
Mogen we je voorstellen aan onze Human Support Robot, roepnaam HSR. Het is Toyota’s antwoord op de sterk toenemende vraag naar ouderenzorg. Bijvoorbeeld in Japan waar de overheid alhier verwacht dat in 2060 bijna 40 procent van de Japanners 65 jaar of ouder is.

De Human Support Robot (HSR) van Toyota

In de volgende video zie je wat HSR allemaal kan doen. Bijvoorbeeld de gordijnen open schuiven of iets oprapen, zoals een foto of een pen. Dingen die bedlegerige ouderen vaak niet zelf kunnen doen.

Op afstand bedienbaar
Het is overigens niet de bedoeling dat HSR volledig in de plaats komt van menselijke zorg. Maar als zoon of dochter heb je nu eenmaal niet elke minuut van de dag tijd voor je hulpbehoevende vader of moeder. En juist dan is HSR meer dan welkom! Want zoals je in de video ziet, is de robot op afstand bedienbaar.

Meer weten? In de volgende video zie je alle technische specificaties voorbij komen:

Bloedserieus
Hoe grappig HSR er ook uit ziet, het mannetje is bloedserieus. Er bestaan er zelfs meerdere van! En al deze HSR’s lenen we uit. Bijvoorbeeld aan softwarebedrijven die kijken of HSR nog slimmer kan worden. Alle opgedane kennis verzamelen we in een community, die we samen met onderzoeksinstellingen gaan oprichten, de HSR Developers’ Community.

Met HSR hopen we dat ouderen in de toekomst langer op hun zelf kunnen blijven wonen. In hun eigen vertrouwde omgeving. Oh, en voor we het vergeten: mocht je een moment van rust willen, er zit een aan- en uitknop op 😉

De Partner Robot van Toyota kan trompet spelen

Trompet spelende Partner Robot
Toyota ontwikkelt al sinds begin jaren 70 (!) robots in allerlei uitvoeringen. Sommige dienstbaar, andere voor de fun. Onze favoriet? De trompet spelende Partner Robot! Of toch onze kleine dappere ruimtevaarder KiroboBekijk ze allemaal.

2 reacties over “Toyota robot helpt ouderen een handje”

  1. Peter schreef:

    De robot zou wel de taken over kunnen nemen van een hulphond, of het een goedkopere optie is betwijfel ik. Misschien is het door te leasen financieel mogelijk? Wel een vernieuwend en vooral Japans initiatief (had mijn oma destijds goed kunnen gebruiken).

  2. Herman schreef:

    Schitterende techniek!


Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.