Toyota Safety Sense: 5 vragen, 5 antwoorden

Tjark Kreuzinger van Toyota Motor Europe

De nieuwe Auris en Avensis zijn de eerste Toyota’s die leverbaar zijn met Toyota Safety Sense. Tjark Kreuzinger van Toyota Motor Europe weet alles van het uitgebreide pakket actieve veiligheidssystemen. Hij vertelt over Toyota Safety Sense, dingen die je wellicht nog niet wist.

Tjark Kreuzinger is Senior Manager of Safety Research & Technical Affairs bij Toyota Motor Europe. Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Toyota Safety Sense, het pakket actieve veiligheidssystemen dat Toyota om te beginnen op de nieuwe Toyota Auris en de nieuwe Toyota Avensis levert.

Tjark, hoe lang hebben jullie eigenlijk aan Toyota Safety Sense gewerkt?
“Toch wel vier jaar. We hadden al het ‘pre-crash safety system’ dat we nu ‘Pre-Collision System’ noemen. Een heel goed systeem, maar relatief duur. De uitdaging was om het systeem voor meer mensen toegankelijk te maken. Daarbij wilden we het systeem met de andere veiligheidssystemen in één unit onderbrengen.”

En? Is dat gelukt?
“Ja. Toyota Safety Sense is feitelijk één unit. De unit is bevestigd bij de voorruit. Het bijzondere is dat het functioneert tot 80 kilometer per uur. Een veel hogere snelheid dan wat we tot nu toe gewend zijn van vergelijkbare systemen.”

“Toyota Safety Sense kan in vrijwel elke situatie tot 30 kilometer per uur aanrijdingen voorkomen. Maar onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij een dreigende kop-startbotsing en als de voorligger met dezelfde snelheid rijdt, werkt het zelfs tot 80 kilometer per uur.”

Toyota Safety Sense is leverbaar op de nieuwe Toyota Auris

Toyota Safety Sense is standaard op de uitvoeringen Hybrid Executive, Hybrid Lease Pro en Hybrid Lease Exclusive van de nieuwe Auris. Vanaf het tweede uitrustingsniveau Aspiration is Toyota Safety Sense verkrijgbaar voor 650 euro.

 

Er komt geen andere sensor bij kijken?
“Nee, Toyota Safety Sense bestaat echt uit die ene unit. Dat is ook het hele idee achter Toyota Safety Sense. Het huisvesten van meerdere veiligheidssystemen in één unit. Op die manier is het breed inzetbaar en bereikbaar voor meer consumenten. Daarbij is het hierdoor geen complex, duur systeem geworden. Bij jullie in Nederland is het bijvoorbeeld op de Auris leverbaar voor 650 euro en op sommige uitvoeringen zelfs standaard.”

Het Pre-Collision System van Toyota Safety Sense

Het Pre-Collision System maakt deel uit van Toyota Safety Sense.

Als het systeem een dreigende situatie ziet aankomen, neemt het dan direct de controle over de auto over?
“Automobilisten zijn niet perfect. Circa 90% van alle ongelukken is te wijten aan een fout van de bestuurder. De bestuurder zat niet op te letten of reageerde bijvoorbeeld te laat. En als gevolg hiervan vindt een aanrijding plaats. Toyota wil de bestuurder tijdig waarschuwen, we willen niet de controle volledig wegnemen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Op die manier hopen we dat de bestuurder zelf op tijd ingrijpt.”

“Uit eigen onderzoek blijkt dat 75 tot 80% van de gewaarschuwde bestuurders inderdaad op tijd reageert. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar een auto die zichzelf voorbereidt op een aanrijding én tegelijkertijd de bestuurder waarschuwt. We willen dat de automobilist de controle houdt. Reageert de bestuurder ondanks alle waarschuwingen niet op tijd, pas dan grijpt het systeem in.”

Is het werk nu gedaan?
“Beslist niet. We zijn van mening dat Toyota Safety Sense veel voordelen voor de bestuurder biedt en zijn verheugd dat het voor veel consumenten bereikbaar is. Maar zoals je wellicht weet, is een Toyota een merk dat continu naar verbeteringen zoekt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan sensors die een nog grotere reikwijdte hebben of extra sensors om op die manier een 360 graden beeld te krijgen.”

Meer weten over Toyota Safety Sense? Op Toyota.nl leggen we haarfijn uit welke voordelen Toyota Safety Sense jou (en je gezin!) biedt. Hier alvast een grappig voorproefje:

Opmerking: de beschikbaarheid van Toyota Safety Sense kan per model en uitvoering verschillen (afgebeelde voertuigen kunnen zijn uitgerust met opties die geen deel uitmaken van de standaarduitrusting – bekijk voor de volledige informatie de specificaties en uitrusting). Ook per land kunnen er verschillen in uitrusting bestaan (voor de volledige informatie kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde Toyota-dealer).

2 reacties over “Toyota Safety Sense: 5 vragen, 5 antwoorden”

  1. Toyota Informatie Center schreef:

    Beste dekker, het Safety Sense pakket is niet toepasbaar in bestaande modellen. Safety Sense wordt vanuit de fabriek ingebouwd.

  2. dekker schreef:

    Wordt het nieuwe safety sense ook toepasbaar in bestaande auris modellen, zelf bezit ik een auris leas pro 2013


Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.