Het blog van Toyota


Toyota Yaris Hybrid zuinigheidskampioenen trekken ten strijde (video)

toyota yaris energy challenge

Hoe lang kun je met de Toyota Yaris Hybrid volledig elektrisch rijden? Die vraag stond centraal tijdens de finale van de Yaris Energy Challenge. Opladen is niet nodig, want dat doet de Yaris Hybrid helemaal zelf.

Met de Yaris Energy Challenge kon je bij de Toyota dealer een proefrit maken in de nieuwe Yaris Hybrid. Hierbij was het de bedoeling om zo lang mogelijk elektrisch te rijden. Een uitdaging die veel mensen aangingen. Per dealer werd bepaald wie het langst elektrisch gereden had. Vervolgens hebben we al deze zuinigheidskampioenen uitgenodigd voor de grote finale bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Hier streden ze om de eervolle titel ‘De Zuinigste Yaris-rijder van Nederland’. De hoofdprijs loog er niet om: een gloednieuwe Yaris Hybrid Bi-Tone!

toyota yaris energy challenge

Beter, veiliger én zuiniger autorijden

Op de finaledag mochten we maar liefst 100 finalisten verwelkomen, plus introduceés. Het was dus een gezellige boel, daar in Lelystad. De finalisten moesten in groepjes wederom hun best doen om met de Yaris Hybrid zo lang mogelijk elektrisch te rijden. Tegelijkertijd vermaakten de introduceés zich met een aantal leerzame rijvaardigheidstrainingen. Hierbij werden ze bijgestaan door de professionele mannen en vrouwen van Prodrive Training, specialist in beter, veiliger én zuiniger autorijden.

toyota yaris energy challenge

Waar zijn we aan begonnen?

Toyota World was aanwezig bij de feestelijke finale. Toyota rijder Jeanette Flotman (63, foto boven) uit Kortenhoef staat op het punt deel te nemen aan een rijvaardigheidsproef als ze ons uitnodigt om in haar Auris Hybrid plaats te nemen. Daar zeggen we geen nee tegen! Maar wat gaan we eigenlijk doen? “We rijden met 40 km/uur over dat witte weggedeelte verderop. Dat is superglad. Het is net alsof je over ijs rijdt. De kunst is om de wegglijdende auto in zijn baan te houden.” Slik, waar zijn we aan begonnen?

toyota yaris energy challenge

IJzig kalm

Dochter Kirsten (37, op de foto naast Jeanette) die naast haar moeder zit, is ook zenuwachtig. Tijd om op adem te komen, geeft Jeanette ons niet. Ze trapt kordaat het gaspedaal van haar Auris in en rijdt op het ‘ijs’ af. Op het moment dat we dit bereiken, verliezen de wielen hun grip en maakt de auto een heftige schokbeweging. Jeanette blijft ijzig kalm en doet wat de rijinstructeurs gezegd hadden: niet remmen, kijken in de richting waar je heen wilt en die kant op sturen. Ze richt de neus van de Auris de goede kant op en rijdt van het simulatie-ijs af.

toyota yaris energy challenge

Supercool!

“Je weet dat het eraan komt, en toch schrik je zodra de auto wegglijdt”, zegt Jeanette na afloop. Dochter Kirsten kan het nauwelijks geloven: “Supercool van je ma!” Inmiddels maakt haar moeder zich op voor datgene waarom ze naar Lelystad is gekomen, de Yaris Energy Challenge. “Bij de dealer reed ik 63 procent van de tijd die de proefrit duurde volledig elektrisch, de beste score. M’n verbruik bedroeg 3,2 l/100 km. Dat is zelfs onder de fabrieksopgave.” We spreken af Jeanette na haar challenge weer te spreken. Zet hem op!

toyota yaris energy challenge

“Oh nee hè”

“Geen flauw idee”, zegt Jeanette na de challenge op de vraag hoe ze denkt het gedaan te hebben. “Voor m’n gevoel heb ik best vaak elektrisch gereden. Elke keer als de benzinemotor bijsprong, dacht ik: oh nee hè”, lacht ze. “We gaan het meemaken.”
Wellicht kan Jeanette tips krijgen van Arthur Gerritzen (45, foto boven) uit Venray. Hij is de winnaar van het ochtendgedeelte. Hiermee maakt hij 50 procent kans op de hoofdprijs, een nieuwe Yaris Hybrid Bi-Tone. “Het moeilijkste is dat je de route niet kent. Je kunt vooraf niet bepalen waar je het beste elektrisch kunt rijden.”

toyota yaris energy challenge

Goed nagedacht

“Er is door Toyota goed over de route nagedacht”, vervolgt Arthur. “Iedereen vertrekt in een Yaris met hetzelfde gewicht. Als er benzine is verbruikt, wordt dit bij de volgende finalist gecompenseerd met ballast in de vorm van zakjes zand. Maar ook ik heb geen idee hoe ik het ervan af heb gebracht.”
Jaap van Lamoen (foto boven, achter het stuur) heeft wel een idee hoe hij het gedaan heeft: “Niet best. Bij de dealer reed ik 66 procent van de tijd elektrisch, maar dat red ik nu niet. De cuisecontrol werkt net even anders dan in mijn C-HR. We gaan het zien.”

toyota yaris energy challenge

Stiekem heel leuk

Vincent (32, ook op de foto) is de zoon van Jaap en vertelt dat zijn vader nog maar sinds kort hybride rijdt. “Hij maakt er echt een sport van om zo zuinig mogelijk te rijden. Hij checkt elke dag vijf keer of zijn zonnepanelen op het huis een besparing hebben opgebracht, dus rijden in de Toyota C-HR is een feest voor hem’, lacht Vincent. “Ikzelf rij al jaren diesel, maar ik moet zeggen dat ik dat hybride rijden met de C-HR stiekem wel heel leuk vind.”

toyota yaris energy challenge

Heel onwerkelijk

Aan het einde van de finale wordt duidelijk hoe Jeanette, Arthur en Jaap het gedaan hebben. Goed, maar er kan er maar één de winnaar zijn en dat is Michael Zitter uit Oss. Hij reed maar liefst 66 procent van de tijd volledig elektrisch! “Heel onwerkelijk”, reageert Michael op de hoofdprijs. “Ik heb niet eens heel bewust zuinig gereden, maar eigenlijk zoals ik altijd rij, heel normaal. En om dan een nieuwe auto te winnen, is heel onwerkelijk. En nog wel in mijn lievelingskleur blauw!”

2 reacties over “Toyota Yaris Hybrid zuinigheidskampioenen trekken ten strijde (video)”

 1. @Herman: Bedankt voor je goede suggestie.

 2. Herman schreef:

  Leuke wedstrijd! Bij deze feliciteer ik de heer Zitter met z’n nieuwe aanwinst. Veel rijplezier en veilige kilometers!
  Misschien leuk om bij een volgende wedstrijd niet alleen de procenten electrisch rijden, maar ook de gem. snelheid over de rit mee te nemen.
  En dan bij voorkeur het product van beide waarden.
  B.v. 66% x 50 km/u. = 3300_%km/u.
  Degene met het hoogste product is winnaar.
  ‘tIs maar een idee.


Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.