Ken je deze typische jaren 90 dingen nog?

jaren-90-dingen

Behoor je tot Generatie Y? En dus geboren in de periode 1982-2001? Dan moet je beslist lachen om de volgende 5 typische jaren 90 dingen waar ook jij mee opgroeide. En één hiervan zie je vast niet aankomen! Wedden?

1: de Game Boy (1989 -1998)

Wie heeft hem niet z’n handen gehad: de Nintendo Game Boy! De kleine draagbare spelcomputer met aanvankelijk een zwart-witscherm kwam in 1989 op de markt en veroorzaakte een ware rage. In 1998 bracht Nintendo de Game Boy Colour op de markt met – je raadt het al – een kleurenschermpje. Wow. Tientallen miljoenen exemplaren werden verkocht. De kans dat ook jij er een had, is dus heel groot.

2: Tamagotchi (1996)

Ook dit plastic ei ken je vast en zeker. De Tamagotchi was een virtueel huisdiertje dat wereldwijd eveneens tientallen miljoenen keren over de toonbank ging. Het was jouw taak het diertje te verzorgen. Je moest hem eten geven, ermee spelen en straffen als Tamagotchi iets stouts gedaan had. Hoe goed je ook je best deed, één ding wist je zeker: het diertje zou uiteindelijk sterven. Het leven is hard.

3: Flodder (1993)

Dit keer blijven we dichter bij huis. Met de populaire televisieserie Flodder. Wie kent ze nou niet? De sigaren rokende Ma Flodder (een geweldige rol van actrice Nelly Frijda), oudste zoon Johnnie Flodder met zijn eeuwige blonde kuif en rood leren jasje en natuurlijk Kees Flodder (Tatjana Simic), de rondborstige dochter des huizes die de inmiddels beroemde zin uitsprak: ‘Oh, buurman, wat doet u nu?”

4: Inbellen (1995-2000)

Weet je het nog? Inbellen om op het wereldwijde web te komen? Het geluid dat erbij hoort, vergeet je nooit meer. Toen heel gewoon. Anno nu denkt de jeugd dat je desktop overleden is. En waarom zit je überhaupt achter een desktop en niet met je smartphone te surfen? Rare lui, die ouders.

5: Toyota Prius (1997)

Zo, die zag je vast niet aankomen. Al in 1997 brachten wij onze eerste hybride auto uit, de Prius. Stel je voor: een auto met zowel een benzinemotor als een elektromotor! Generatie Y is ermee opgegroeid, net als met de Game Boy en Tamagotchi. Het verschil is dat de Prius nog steeds leverbaar is. De Prius is uitgegroeid tot een groen icoon.

Vierde generatie Prius

De hybride aandrijflijn (een combinatie van een efficiënte benzinemotor en een elektromotor) ontwikkelden we al vanaf 1993. De Prius is de allereerste hybride auto die in massaproductie is genomen. Veel andere merken hebben pas sinds enkele jaren een hybride auto in hun aanbod. Maar de Prius zoals we die nu kennen, is al de vierde generatie!

Lees ook: de rijke historie van de Toyota Prius in vogelvucht

Vooruit, nog eentje dan: Furby

Heb je hem in de Prius helemaal bovenaan zien zitten? Furby! Het pluche diertje kwam in 1998 op de markt en veroorzaakte een hype. Hij kon praten, zingen en reageerde als je hem aanraakte. Een uit-knop zat er aanvankelijk niet op. Dit dreef sommige mensen tot wanhoop. Op YouTube kom je dan ook video’s tegen waarin Furby tot zwijgen gebracht wordt – om het maar netjes uit te drukken. Ach, zielig.

 

2 reacties over “Ken je deze typische jaren 90 dingen nog?”

 1. peter schreef:

  Je kan er om lachen tot dat je deze oude dingen nog
  steeds dagelijks ziet.
  Een Prius met 400.000km 1e generatie in staat
  van nieuw met dezelfde accu

  Bosch VAG die in de jaren 2010 zeiden nhoe
  slecht die hybrides wel niet waren en zij nooit
  geen hybrides, electrisch of brandstofcel aito’s
  gingen maken

 2. Wim schreef:

  “En waarom zit je überhaupt achter een desktop en niet met je smartphone te surfen? Rare lui, die ouders.”
  Hier ben ik het toch niet mee eens!! Wie gaat er nu op zo’n rottig klein k.t-schermpje zitten surfen als je een 26,5 inch scherm tot je beschikking hebt?

  Inbellen heb ik ook jaren gedaan! Wachten tot na 00:00 omdat dan de telefoon het goedkoopst was! Eerst met een 14.4 k modem, later iets sneller, 33.6 k.
  Downloaden met 4 (soms 5) kb/s!!!

  Een Game Boy met diverse spellen moet ook nog ergens in een lade liggen.

  Ik vind overigens wel, dat de Commodore 64 óók in jullie rijtje thuishoort! Hoewel dat eigenlijk een jaren ’80 apparaat was.


Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.