In deze Toyota passen 79 inzittenden

waterstofbus toyota sora

De volgende Toyota biedt plaats aan maximaal 79 inzittenden! Veel? Klopt als een bus. Maar we hebben het dan ook over een bus. Een openbaarvervoerbus welteverstaan. En daar is iets bijzonders mee aan de hand.

Waterstofbus

De bus die je hier ziet, is een waterstofbus. Hij rijdt op waterstof. En dat betekent schoon openbaar vervoer voor iedereen. Nou, eerlijk gezegd nog niet voor iedereen, want de Sora – zoals de waterstofbus heet – komt vooralsnog alleen in en rond Tokio op de markt. We verwachten er 100 te verkopen. De Sora stoot alleen waterdamp uit en kent geen schadelijke uitstoot; wie wil dat nou niet?

waterstofbus toyota sora

Toyota Fuel Cell System (TFCS)

De Sora is uitgerust met het Toyota Fuel Cell System (TFCS) van de Toyota waterstofauto Mirai. De CO2-uitstoot is net als van de Mirai nul. De waterstofbus is voorzien van 10 waterstoftanks met in totaal 600 liter inhoud. Tanken gebeurt met een druk van 700 bar, net als bij de Mirai. De bus kan dan ook gebruikmaken van dezelfde waterstof  infrastructuur.

De Sora is uitgerust met een stroomvoorzieningssysteem met een energiecapaciteit en vermogen van respectievelijk 235 kilowattuur (kWh2) en 9 kilowatt (kW). Hiermee kan de bus fungeren als een externe energiebron, bijvoorbeeld na een natuurramp.

waterstofbus toyota sora

Rolstoelgebruikers

De Sora biedt 22 zitplaatsen, 56 staanplaatsen en 1 chauffeursplaats. Hij is zodanig ontwikkeld dat ook rolstoelgebruikers er eenvoudig gebruik van kunnen maken. Stoelen kunnen automatisch opgeborgen worden en zo plaatsmaken voor rolstoelen of kinderwagens. Rolstoelgebruikers stappen bovendien extra gemakkelijk in. Dankzij de automatische stuur- en remfunctie stopt de Sora op precies de goede afstand van de bushalte.

waterstofbus toyota sora

8 camera’s

De 8 camera’s waarmee de Sora is uitgerust, detecteren voetgangers en fietsen – bijvoorbeeld in de blinde hoek. Ze attenderen de chauffeur hierop met een visuele en geluidswaarschuwing. De waterstofbus is verder uitgerust met een controlefunctie voor het accelereren; hiermee trekt de bus subtiel op zodat je niet achterover dreigt te vallen.

Duurzaam vervoer

De kans is groot dat je de Sora ziet rijden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2020. Die worden gehouden in en rond Tokio. De organisatie is erop gebrand de bezoekers duurzaam vervoer aan te bieden. De Sora is hier perfect voor. Als eerste en enige automotive sponsor van de spelen, zijn we hier uiteraard heel trots op!

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.